sobota, 25 października 2014

Kotlety z ciecierzycy


Ciecierzycę (1 szklanka) moczyć przez noc, drugiego dnia ugotować (nawet lekko rozgotować, bo inaczej fatalnie się blenduje) w osolonej wodzie. W międzyczasie pokroić drobno 1 czerwoną cebulę i natkę pietruszki. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać do ugotowanej i odcedzonej ciecierzycy. Dodać natkę i jajko (od szczęśliwej kury), zbledować.



Doprawić pieprzem cayenne i solą czosnkową, wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na maśle tak, aby zarumieniły się z obu stron.

Ja do tego zrobiłam duszone pieczarki.


Wrażenia smakowe bardzo ciekawe - kotlety są delikatne, smaczne i bardzo sycące :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz