- kalafior
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- papryka mielona
- trochę mąki pszennej(tortowej)
- suszone pomidory w oleju
- sól, pieprz
- sporo oleju
Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej, osolonej i posłodzonej wody, gotować 3 minuty. Odlać wodę i odsączyć kalafior.
W misce rozbić jajka, dodać mleko, koncentrat, suszone pomidory, paprykę, zblendować. Sypać mąki, aż konsystencja ciasta będzie przypominać gęstą śmietanę.
Części kalafiora zanurzać dokładnie w cieście i wrzucać je na głęboki, gorący olej. Smażyć po kilka minut, tak, żeby się zarumieniły. Następnie wyłowić, odcedzić, położyć na papier do odcieknięcia.
Podawać na ciepło lub na zimno z dipem (wedle uznania).
Następnym razem przetestuję brokuły w cieście serowo-czosnkowym :)
Imprezowe kalafiorki.... :D
OdpowiedzUsuń