piątek, 8 sierpnia 2014

Kalafiorki w cieście pomidorowo-paprykowym

Składniki:
  • kalafior 
  • 3 jajka 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • papryka mielona
  • trochę mąki pszennej(tortowej)
  • suszone pomidory w oleju
  • sól, pieprz
  • sporo oleju


Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej, osolonej i posłodzonej wody, gotować 3 minuty. Odlać wodę i odsączyć kalafior.
W misce rozbić jajka, dodać mleko, koncentrat, suszone pomidory, paprykę, zblendować. Sypać mąki, aż konsystencja ciasta będzie przypominać gęstą śmietanę.
Części kalafiora zanurzać dokładnie w cieście i wrzucać je na głęboki, gorący olej. Smażyć po kilka minut, tak, żeby się zarumieniły. Następnie wyłowić, odcedzić, położyć na papier do odcieknięcia.
Podawać na ciepło lub na zimno z dipem (wedle uznania).

Następnym razem przetestuję brokuły w cieście serowo-czosnkowym :)

1 komentarz: