poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Kurczak gotowany na parze z ziemniakami i duszonymi pieczarkami

Składniki:
  • piersi z kurczaka
  • suszone oregano
  • przyprawy (papryka mielona, sól, pieprz)
  • pieczarki
  • masło
  • ziemniaki


Piersi z kurczaka płuczemy, nacieramy przyprawami. Do garnka z wodą wrzucamy oregano, przykrywamy i gotujemy do wrzenia (dzięki temu podczas gotowania mięsa, nabierze ono fajnego aromatu). Następnie kładziemy mięso na sitku do gotowania na parze (z braku takowego posłużyłam się zwykłym, dość karkołomnie, ale dało radę), przykrywamy i gotujemy przez kilkanaście minut, mięso od czasu do czasu obracając na drugą stronę - czasu precyzyjnie podać się nie da, bo zależy to od wielkości piersi.
W międzyczasie dusimy pieczarki na maśle i gotujemy ziemniaki.
Szybki, łatwy i zdrowy obiad :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz