poniedziałek, 21 lipca 2014

Zupa pieczarkowa

Składniki:
  •  wywar (mięso, pietruszka, marchew, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól)
  •  ziemniaki (kilka średnich)
  •  cebula
  •  400 g pieczarek
  •  śmietana (do zabielenia)



Przygotowujemy wywar, w międzyczasie gotujemy ziemniaki na półtwardo. Osobno obsmażamy pokrojoną cebulę na patelni, dodajemy do niej umyte i pokrojone w plastry pieczarki, dusimy tak długo, aż wyparuje z nich woda. Gdy wywar jest gotowy, wrzucamy do niego uduszone pieczarki i cebulę oraz ziemniaki i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze jakiś czas (aż pieczarki i ziemniaki staną się miękkie). Nalewamy do talerzy i zabielamy śmietaną. Ot, cała filozofia :)

//Zdjęć nie będzie, bo zupa pieczarkowa wyjątkowo niemedialna ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz