- wywar (mięso, pietruszka, marchew, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól)
- ziemniaki (kilka średnich)
- cebula
- 400 g pieczarek
- śmietana (do zabielenia)
Przygotowujemy wywar, w międzyczasie gotujemy ziemniaki na półtwardo. Osobno obsmażamy pokrojoną cebulę na patelni, dodajemy do niej umyte i pokrojone w plastry pieczarki, dusimy tak długo, aż wyparuje z nich woda. Gdy wywar jest gotowy, wrzucamy do niego uduszone pieczarki i cebulę oraz ziemniaki i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze jakiś czas (aż pieczarki i ziemniaki staną się miękkie). Nalewamy do talerzy i zabielamy śmietaną. Ot, cała filozofia :)
//Zdjęć nie będzie, bo zupa pieczarkowa wyjątkowo niemedialna ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz