czwartek, 10 lipca 2014

Dzień pod znakiem pizzy


1. Nowa wersja pizzy na cienkim cieście (przepis na ciasto tutaj: KLIK):

- owoce morza (podsmażone na maśle z dodatkiem suszonego czosnku i papryki
- pomidory (krojone w plasterki)
- ser żółty  (tarty)
- pieczarki (krojone w plasterki
- kabanosy (drobno pokrojone)
- suszona cebulka



2. Calzone
  • Składniki jak powyżej, tylko przepis na ciasto inny:
  • 450 g mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 1/4 opakowania świeżych drożdży (15-20g)
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka (250 ml) ciepłego mleka

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i przygotowany wcześniej rozczyn (mleko + drożdże, omnomnom).
Ciasto wyrobić, uformować w kulę i natłuścić oliwą. Zostawić pod przykryciem na ok. 1,5 godziny (do wyrośnięcia).
Ponownie wyrobić, ciasto podzielić na 2-4 części (zależy czy chcemy mega-pierogi czy mniejsze porcje), każdą część rozwałkować na koło. Na połowę nałożyć farsz (najlepiej, żeby ser był i na dole i na górze), tak, żeby został mniej więcej centymetr od brzegu.
Ciasto zagiąć, uformować pieroga, brzegi dokładnie skleić. Można jeszcze posmarować z wierzchu surowym jajkiem.
Piec przez ok. 25-30 min w temperaturze 200 stC (do mocnego zarumienienia).

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz