czwartek, 24 października 2013

Zapiekanka pasterska - shephard's pie

Klasyk z angielskich książek, chociaż w zasadzie moja wersja bliższa jest zapiekance wiejskiej - cottage pie.
Składniki
*warstwa mięsna
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- jedna duża cebula
- ząbek czosnku
- jedna marchewka (bez marchewki tez się uda)
- pół puszki pomidorów lub przecier pomidorowy
- przyprawy

Cebulę zeszklić na patelni, dodać mięso mielone i usmażyć. Gdy zmieni kolor, dodać pokrojoną marchewkę, czosnek, pomidory, przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie) i dusić na wolnym ogniu  przez 20 minut. Gdy jest zbyt suche można podlać wodą lub bulionem, gdy zbyt mokre - odparować i dodać trochę mąki.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

*warstwa ziemniaczana
- 6 sporych ziemniaków
- łyżka masła
- trochę mleka

Ziemniaki ugotować. Po ugotowaniu odparować i utłuc z masłem i mlekiem. Gładką masę przełożyć na warstwę mięsną i wyrównać.
Piec około 25-30 minut w 180 stopniach, aż warstwa ziemniaków się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz