środa, 16 października 2013

Ciastka półfrancuskie



Składniki
Pół kostki smalcu (10-12 dag)
Pół kostki margaryny
Szklanka kwaśnej śmietany (gęsta 18%)
2 dag drożdzy
1 jajko
1 żółtko
1 płaska łyżeczka cukru
szczypta soli
ok. pół kilograma mąki

cukier do posypania, lub lukier, czekolada do dekoracji.

Drożdże utrzeć ze śmietaną i cukrem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto o konsystencji ciasta na pierogi.
Na około 12 godzin włożyć ciasto zawinięte w folię do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wycinać foremką ciastka. Ciastka posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać cukrem, lub nie - jeśli chcemy je później udekorować. Piec około 20 minut w piekarniku ustawionym na 200 stopni.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz