środa, 16 października 2013

Rogaliki krucho-drożdzowe


Składniki
1/2 kilograma mąki
1 kostka margaryny
5 dag drożdzy
1/2 małej paczki proszku do pieczenia (ok. 8 g)
2 jajka
1/4 szklanki letniego mleka
3 łyżki śmietany
3 płaskie łyżki cukru

do nadzienia - konfitura.

Drożdże rozcieramy z cukrem i rozpuszczamy w mleku. Wrzucamy resztę składników i zagniatamy ciasto, tak, aby odchodziło od ręki.
Odrywamy kawałek ciasta od kuli, cienko rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty. Mój niezawodny sposób to wycięcie kola (np. od pokrywki) i podzielenie go na 8 części - wychodzą równe rogale. Trójkąty smarujemy konfiturą i zawijamy od dłuższego końca.
Rogaliki nie muszą rosnąć, od razu można je włożyć do pieca (te na zdjęciach niestety trochę urosły).
Piec ok. 25 minut w 250 stopniach. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Z podanej porcji wychodzi bardzo dużo rogalików - z zależności od wielkości koła około 40-50 sztuk. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz