czwartek, 3 października 2013

Pstrąg z ziemniakami (z piekarnika)



Ziemniaki włożyć do garnka z osoloną, zimną wodą, gotować do momentu wrzenia.
Odcedzić, skropić oliwą, obtoczyć w przyprawach (np. przyprawa do ziemniaków i frytek, papryka mielona, czosnek mielony, co kto lubi).

 
Ułożyć w piekarniku i piec w 200 stopniach przez około 40-50 minut.   




Pstrąga umyć, osuszyć, natrzeć solą z zewnątrz i w środku, popieprzyć, skropic oliwą.  
Do rozcięcia włożyć pokrojony drobno koperek i pokrojone plastry cytryny. 
Ułożyć rybę na folii (na tej błyszczącej stronie), zawinąć folię (zostawiając przestrzeń nad rybą), włożyć do nagrzanego do 180 - 200 stopni piekarnika na ok 10-15 min, może kapkę dłużej. 
Po tym czasie ostrożnie odchylić folię, podnieść temperaturę w piekarniku do maksimum i zostawić na ok. 5-10 minut.






 Efekt końcowy: 
Ryba wyszła bardzo miękka, mięso ładnie odchodzi od ości :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz