Ziemniaki włożyć do garnka z osoloną, zimną wodą, gotować do momentu wrzenia.
Odcedzić, skropić oliwą, obtoczyć w przyprawach (np. przyprawa do ziemniaków i frytek, papryka mielona, czosnek mielony, co kto lubi).
Ułożyć w piekarniku i piec w 200 stopniach przez około 40-50 minut.
Pstrąga umyć, osuszyć, natrzeć solą z zewnątrz i w środku, popieprzyć, skropic oliwą.
Do rozcięcia włożyć pokrojony drobno koperek i pokrojone plastry cytryny.
Ułożyć rybę na folii (na tej błyszczącej stronie), zawinąć folię (zostawiając przestrzeń nad rybą), włożyć do nagrzanego do 180 - 200 stopni piekarnika na ok 10-15 min, może kapkę dłużej.
Po tym czasie ostrożnie odchylić folię, podnieść temperaturę w piekarniku do maksimum i zostawić na ok. 5-10 minut.
Efekt końcowy:
Ryba wyszła bardzo miękka, mięso ładnie odchodzi od ości :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz