sobota, 13 października 2012

Sushi wg varanka


(Po długiej przerwie i zmianach (spokojnie, nadal jesteśmy razem), wznawiamy głody, tym razem z naszej nowej, wspaniałej kuchni)

Sushi

Poszłyśmy trochę na skróty - kupiłyśmy zestaw do sushi (zawartość poniżej)
 plus dodatki

A oto jak to zrobić:

Ryż 

1,5 szklanki ryżu płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy taką samą ilością wody i stawiamy na gaz. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie wyłączmy i zostawiamy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Ryż po wyjęciu powinien być dość twardy i klejący się. Ryż doprawiamy sosem do ryżu - 3 łyżeczki na szklankę i studzimy do temperatury pokojowej.(wychodzi z tego trochę za dużo ryżu, lepiej zmniejszyć proporcje do 1 szklanki).
Ryż się studzi, w tym czasie przygotowujemy dodatki: łososia, kukurydzę konserwową, korniszonki, kawior, krewetki.

Maki

Kładziemy nori (algi) na macie bambusowej. Na matę nakładamy ryż - nie za dużo, tak by prześwitywało. U brzegu nori nakładamy dodatki - u nas łosoś, korniszony, krewetki, kukurydza, wasabi. Zwijamy nori (to wcale nie jest trudne!) i kroimy na 1,5-centymetrowe kawałki.

Hurra! Udało się!

Nigiri

Z ryżu formujemy 4-5 cm "wrzecionka", na wierzch nakładamy kawałki, łososia lub krewetki. Całość można lekko związać kawałkiem nori lub szczypiorku.

Podajemy z dodatkiem marynowanego imbiru i wasabi.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz