(Po długiej przerwie i zmianach (spokojnie, nadal jesteśmy razem), wznawiamy głody, tym razem z naszej nowej, wspaniałej kuchni)
Sushi
Poszłyśmy trochę na skróty - kupiłyśmy zestaw do sushi (zawartość poniżej)plus dodatki
A oto jak to zrobić:
Ryż
1,5 szklanki ryżu płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy taką samą ilością wody i stawiamy na gaz. Po zagotowaniu zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie wyłączmy i zostawiamy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Ryż po wyjęciu powinien być dość twardy i klejący się. Ryż doprawiamy sosem do ryżu - 3 łyżeczki na szklankę i studzimy do temperatury pokojowej.(wychodzi z tego trochę za dużo ryżu, lepiej zmniejszyć proporcje do 1 szklanki).Ryż się studzi, w tym czasie przygotowujemy dodatki: łososia, kukurydzę konserwową, korniszonki, kawior, krewetki.
Maki
Kładziemy nori (algi) na macie bambusowej. Na matę nakładamy ryż - nie za dużo, tak by prześwitywało. U brzegu nori nakładamy dodatki - u nas łosoś, korniszony, krewetki, kukurydza, wasabi. Zwijamy nori (to wcale nie jest trudne!) i kroimy na 1,5-centymetrowe kawałki.Nigiri
Z ryżu formujemy 4-5 cm "wrzecionka", na wierzch nakładamy kawałki, łososia lub krewetki. Całość można lekko związać kawałkiem nori lub szczypiorku.Podajemy z dodatkiem marynowanego imbiru i wasabi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz