wtorek, 18 listopada 2014

Gulasz z serc drobiowych z kaszą gryczaną

Gulasz z serc jest potrawą, którą bardzo lubię i którą najczęściej (poza pierogami ruskimi) zamawiam w barach mlecznych :)

Potrzebujemy:
- serca drobiowe
- kaszę gryczaną
- cebulę
- przyprawy jakie kto lubi (ja dzisiaj poszalałam z pieprzem cayenne, co spowodowało, że wynik wypalił kubki smakowe:) )
- bulion (oszczędzając czas zrobiłam z kostki)
- opcjonalnie mąka lub soser

Serca płuczemy, kroimy na 4 części wzdłuż. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojona drobno cebulę, dusimy. Następnie wrzucamy serca, przyprawiamy, zwiększamy ogień i przez chwilę smażymy. Zmniejszamy ogień, dolewamy bulionu i dusimy pod przykryciem. Co jakiś czas można dolać bulionu, na sam koniec dodajemy soser lub mąkę, żeby sos zagęścić (jeżeli jest taka potrzeba).
W międzyczasie gotujemy kaszę. Gdy się ugotuje, wrzucamy ją do duszącego się mięsa, zwiększamy ogień i przez chwilę mieszamy. I tyle - powstaje szybkie, tanie, smaczne i sycące danie drwala :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz