Składniki:
- kilka cebul
- kilka kromek chleba
- torebka zupy cebulowej w proszku, maggi, kostka rosołowa, papryka mielona ostra
- olej
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy zupę z proszku, paprykę mieloną, kostkę rosołową. Obieramy cebule, kroimy na różne sposoby (piórka, krążki, kosteczka) - część wrzucamy do wody i gotujemy.
Druga część smażymy na patelni, aż się zeszkli i lekko zesmaży - dolewamy na patelnię trochę gotującego się wywaru, chwilę dusimy i całość wlewamy do garnka z wywarem. Dodajemy maggi, gotujemy do miękkości.
Chleb kroimy w kostkę, na patelnię lejemy olej (lub oliwę z oliwek), smażymy grzanki z jednej strony, lekko polewamy niewielka ilością oleju/oliwy z wierzchu, przewracamy na druga stronę, smażymy do lekkiego spalenia.
Grzanki dodajemy tuż przed podaniem, wrzucamy do gorącej zupy. Voila :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz