Marzy mi się wyjazd do Hiszpanii. W celach prócz przyrodniczo-krajoznawczych także kulinarnych. Mianowicie spróbować świeżych owoców morza:)
Generalnie (R.I.P mały kotek) marzy mi się kulinarna podróż dookoła świata z możliwością wypróbowania wszystkich regionalnych dań. Tak, włącznie z psiną, cukrzonymi pijawkami i wielkimi, białymi larwami:)
Póki co wypróbowuje te bardziej cywilizowane dania. A w paelli zakochana jestem od lat już chyba kilkunastu.
! Od razu ostrzegam: nie warto kupować owoców morza w hipermarketach. Polecam za to delikatesy "Alma" - cena za kilogram różni się kilkoma złotymi a jakość nieporównywalna.
Składniki
* 400 g ryżu
* 8 porcji (80 dag) kurczaka - najlepiej piersiątek
* 400 g ryżu
* 8 porcji (80 dag) kurczaka - najlepiej piersiątek
Teraz "owocki":
* 35 dag kalmarów
* 16 małży
* 20 dag krewetek ale tych małych, nie Black Tiger`ów
* 16 małży
* 20 dag krewetek ale tych małych, nie Black Tiger`ów
Równie dobrze można kupić po prostu mieszankę powyższych (ok. pół kilograma)
* 8 paluszków krabowych
* czerwona papryka
* 20 dag groszku (z puszki)
* 2 cebule
* 4 ząbki czosnku
* 2 pomidory
* 100 ml oliwy
* 2 cytryny
* łyżeczka nitek szafranu - też polecam "Almę"
* sól, pieprz
Faza właściwa <cooking, cooking>
1. Szafran zalać litrem przegotowanej letniej wody, odstawić. Kiełbaski pokroić w plasterki. Paprykę i pomidory umyć, usunąć pestki. Paprykę pokroić w paski, a pomidory na małe kawałki. Cebule i czosnek obrać, posiekać.
2. Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, posolić i za przeproszeniem wy.... popieprzyć. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z patelni.
3. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną paprykę i pomidory. Podsmażyć. Wsypać (SUROWY!) ryż. Smażyć, mieszając, aż ziarenka zrobią się szkliste. Zalać połową wody z szafranem i gotować 6–7 minut.
4. Gdy ryż wchłonie większość płynu i nabierze żółtej barwy, dolać resztę wody, dodać kurczaka i chorizo. Dusić kilka min, aż płyn odparuje. Od czasu do czasu poruszać patelnią, ale nie mieszać potrawy.
5. Kalmary pokroić w krążki, małże wyszorować szczoteczką. Z krewetek usunąć jelito. Jeśli kupiliśmy mieszankę ten etap już za nami. Groszek osączyć z zalewy. Cytryny pokroić na cząstki.
6. Do ryżu dodać kalmary i małże, gotować jeszcze 10 minut. Usunąć małże, które się nie otworzyły (to znak, że były niezbyt świeże i nie można ich jeść). Włożyć krewetki i paluszki krabowe. Smażyć jeszcze ok. 10 minut.
7. Dodać groszek, jeszcze kilka minut pogotować. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać paellę z cząstkami cytryny i winem.
* 8 paluszków krabowych
* czerwona papryka
* 20 dag groszku (z puszki)
* 2 cebule
* 4 ząbki czosnku
* 2 pomidory
* 100 ml oliwy
* 2 cytryny
* łyżeczka nitek szafranu - też polecam "Almę"
* sól, pieprz
Faza właściwa <cooking, cooking>
1. Szafran zalać litrem przegotowanej letniej wody, odstawić. Kiełbaski pokroić w plasterki. Paprykę i pomidory umyć, usunąć pestki. Paprykę pokroić w paski, a pomidory na małe kawałki. Cebule i czosnek obrać, posiekać.
2. Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, posolić i za przeproszeniem wy.... popieprzyć. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z patelni.
3. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną paprykę i pomidory. Podsmażyć. Wsypać (SUROWY!) ryż. Smażyć, mieszając, aż ziarenka zrobią się szkliste. Zalać połową wody z szafranem i gotować 6–7 minut.
4. Gdy ryż wchłonie większość płynu i nabierze żółtej barwy, dolać resztę wody, dodać kurczaka i chorizo. Dusić kilka min, aż płyn odparuje. Od czasu do czasu poruszać patelnią, ale nie mieszać potrawy.
5. Kalmary pokroić w krążki, małże wyszorować szczoteczką. Z krewetek usunąć jelito. Jeśli kupiliśmy mieszankę ten etap już za nami. Groszek osączyć z zalewy. Cytryny pokroić na cząstki.
6. Do ryżu dodać kalmary i małże, gotować jeszcze 10 minut. Usunąć małże, które się nie otworzyły (to znak, że były niezbyt świeże i nie można ich jeść). Włożyć krewetki i paluszki krabowe. Smażyć jeszcze ok. 10 minut.
7. Dodać groszek, jeszcze kilka minut pogotować. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać paellę z cząstkami cytryny i winem.
ENJOY:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz