sobota, 7 marca 2015

Steki z rekina z makaronem ryżowym na ostro


Czas przygotowania dania: 15-20 minut :)
Składniki:

  • makaron ryżowy
  • steki z rekina
  • oliwa z oliwek
  • słonecznik łuskany
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • pomidor
  • ketchup, sambal oelek, pieprz cayenne, sól, sok z cytryny




Makaron ryżowy wstawiamy na kilka minut do zimnej lub ciepłej wody, następnie gotujemy do stanu al dente.
Cebule, czosnek i pomidory drobno kroimy, dodajemy łuskany słonecznik, smażymy na patelni na oliwie z oliwek przez kilka minut, dodajemy sos (sambal oelek+ketchup+odrobina wody), mieszamy. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron, chwilę podsmażamy, mieszając. Odstawiamy pod przykryciem.
Steki odsączamy z wody, solimy, dodajemy pieprz cayenne, skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej na oliwie z oliwek po 3-4 minuty z każdej strony.

Cieszymy się daniem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz