poniedziałek, 16 grudnia 2013

Lazania






- 1/2 kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- dwa ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- pół opakowania makaronu do lasanii
- 10 dag żółtego sera

 Cebulę zeszklić, dodać marchewkę i mięso. Podsmażyć przez około 10 minut, po czym dodać pomidory i przyprawy (pieprz, sól, papryka mielona), dusić przez kolejne 15-20 minut.

sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka jogurtu naturalnego
- pół szklanki mleka
- pieprz
- gałka muszkatołowa

Mąkę podsmażyć na maśle, powoli dodawać zahartowany jogurt i energicznie mieszać do pozbycia się grudek, zagotować, rozcieńczyć mlekiem do uzyskania pożądanej konsystencji.

Blaszkę wyłożyć płatami makaronu, posmarować beszamelem, wyłożyć warstwę mięsa, nakryć makaronem... układać kolejne warstwy. Na koniec położyć warstwę makaron, posmarować sosem i posypać żółtym serem.
Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz