- 1/2 kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- dwa ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- pół opakowania makaronu do lasanii
- 10 dag żółtego sera
Cebulę zeszklić, dodać marchewkę i mięso. Podsmażyć przez około 10 minut, po czym dodać pomidory i przyprawy (pieprz, sól, papryka mielona), dusić przez kolejne 15-20 minut.
sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka jogurtu naturalnego
- pół szklanki mleka
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Mąkę podsmażyć na maśle, powoli dodawać zahartowany jogurt i energicznie mieszać do pozbycia się grudek, zagotować, rozcieńczyć mlekiem do uzyskania pożądanej konsystencji.
Blaszkę wyłożyć płatami makaronu, posmarować beszamelem, wyłożyć warstwę mięsa, nakryć makaronem... układać kolejne warstwy. Na koniec położyć warstwę makaron, posmarować sosem i posypać żółtym serem.
Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz