Składniki:
1 cukinia
2 cebule
4-5 papryk (ja użyłam 3 słodkich - czerwonych, 3 umiarkowanie ostrych - to te zielono-żółte i jednej bardzo ostrej - czerwona)
kilka pomidorów
pęto kiełbasy
przyprawy (u mnie tylko sól, warzywa były same w sobie bardzo aromatyczne)
opcjonalnie - patisony
Przygotowanie:
Całe leczo przygotowuję w woku, stopniowo dorzucając kolejne składniki.
Na rozgrzany olej rzucamy cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy kiełbasę. Po chwili do kiełbasy dorzucamy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy chwilę, po czym wrzucamy pomidory. Po ok. 5 minutach, gdy całość się zagotuje, dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cukinię (i patisony). Całość powinna się dusić na małym ogniu około pół godziny, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz