niedziela, 17 marca 2013

Śledź pieczony



Śledzie dekapitujemy, wypruwamy flaki, obcinamy płetwy (oprawiamy i patroszymy - edit S.), zostawiamy w zimnej wodzie na kilkanaście godzin (wodę dobrze jest wymienić ze 2 razy, jeśli śledzie są na prawdę słone).
Następnie suszymy ręcznikiem papierowym, rozsmarowujemy olej, przyprawy - pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb, czosnek, broń Boże sól, do środka możemy naładować suszonych pomidorów w oleju (kocham je!), i jeszcze polać tymże olejem. Kroimy cytrynę na drobne plasterki i obkładamy nimi ryby. Zostawiamy na jakiś czas w zimnym miejscu - niech ryby przejdą przyprawami

.


Ryby lądują w piekarniku, pieczemy po 10 minut z każdej strony. Dodajemy frytki/warzywa/co kto lubi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz