sobota, 3 marca 2012

Omlet z pieczarkami


Potrzebujemy:
4 jajka
2 łyżeczki masła
sól, pieprz, bazylia (opcjonalnie - papryka, czosnek...)


na farsz:
pieczarki
żółty ser
cebula czerwona


Farsz:
Pieczarki kroimy i przysmażamy wraz z cebulą pokrojoną w krążki. Ser ścieramy.
Omlet:

 Całe jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy z przyprawami, następnie przez 2 minuty ubijamy, razem z kawałeczkami masła.
Masę wylewamy na patelnię, na mały ogień. Przysmażamy ok minuty, po czym nakrywamy i czekamy, aż się zetnie.
Chwilę przed ścięciem kładziemy na wierzch przysmażoną cebulę. Nakrywamy, czekamy chwilę. Następnie wykładamy na wierzch pieczarki, posypujemy startym serem i odstawiamy na ogień na jeszcze minutę.
Wychodzi ekspresowy, niezbyt gruby omlet.
Nakrywamy połową, wykładamy na talerz.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz