Od dłuuuższego czasu usiłuję kulinarnie dorównać mojej matce w kwestii robienia gulaszu. Nigdy wcześniej nie udało mi się zrobić mięsa tak miękkiego i sosu tak aksamitnego jak jej. Do dzisiaj:)
Składniki:
karkówka wieprzowa
ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, mielona papryka, sól (wszystko w ilości wedle gustu)
olej
cebula
mąka
woda
kostka bulionowa mięsna
Mięso kroimy na kosteczki, cebulę siekamy. Mocno rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy mięso i przez minutę, dwie obsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Następnie dolewamy gorącej wody aż do przykrycia mięsa, wsypujemy przyprawy i kostkę mięsną. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. godzinę, do czasu aż mięso stanie się miękkie. Jeśli jest potrzeba, dolewamy co jakiś czas gorącą wodę.
Mąkę rozrabiamy z 1/4-1/2 szklanki zimnej wody, wlewamy na patelnię i jeszcze chwilę gotujemy, mieszając żeby sos zgęstniał.
Dzisiaj do gulaszu była kasza gryczana i sałatka z kapusty pekińskiej z sosem sałatkowym Culineo (paprykowo - ziołowym)
Proporcje składników nie podane :-( Dziwnie robić coś z Twojego przepisu bo i tak nie wyjdzie tak samo..
OdpowiedzUsuńOczywiście, że nie wyjdzie tak samo! Bo i to też nie chodzi. Mi za każdym razem wychodzi coś trochę innego, a jak korzystam z przepisów innych z internetu to też nie trzymam się przepisu zbyt ściśle (szczególnie w kwestii ilości składników) - ja gotowanie traktuję dość luźno a nie "odmierz ileśtam gramów składnika x i wsyp do iluśtam gramów składnika y :) Ilość cebuli i mięsa (reszta jest dość precyzyjnie w opisie podana) zależy od preferencji indywidualnych - ja np. lubię duuuużo cebuli, a znam osoby, które tolerują jej jedynie tyle, by potrawa zmieniła lekko smak. Bloga traktujemy raczej jako przepisów dla siebie (kartki są niepraktyczne), dlatego dość swobodnie operujemy ilością poszczególnych komponentów :)
OdpowiedzUsuń