Składniki
- 1/4 kostki drożdży (25 g)
- pół szklanki letniej wody
- łyżeczka cukru
- półtorej szklaki mąki
- łyżeczka oliwy
Przygotowujemy rozczyn w kubku - do wody kruszymy drożdże, dodajemy cukier i cierpliwie mieszamy, aż do rozpuszczenia drożdży.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwy i wlewamy rozpuszczone drożdże.Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich wyklejamy formę, drugą wkładamy do lodówki. Po wyjęciu z lodówki trzeba je ponownie wyrobić (najlepiej w ciepłej misce, włożonej do drugiej miski z ciepłą wodą).
Ciasto wkładamy na 3-5 minut do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika.
Po wyjęcia smarujemy przecierem pomidorowym z przyprawami, sypiemy połową sera i układamy farsz.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 250 stopni, po czym wyjmujemy, sypiemy po wierzchu drugą połową sera i pieczemy jeszcze 5 minut.
Należy jeszcze pamiętać, by farsz nie był zbyt mokry, grozi to przesiąknięciem środka pizzy.
Farsz I
- 3 jajka
- 250 g wędzonego łososia
- spory pomidor (pokrojony i odsączony!)
- 150 g startego sera
lub
Farsz II
- 250 g podsmażonych na maśle krewetek (odsączonych)
- spory pomidor (odsączony)
- 150 g startego sera
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz