Produkty:
- Opakowanie zupy cebulowej Tesco
- Kilka cebul (3-4 średniej wielkości)
- Przyprawa w mini-kostkach Knorr (smażona cebula)
- 1-1,5 litra wody
- Masło
- Papryka ostra w proszku
- Makaron nitki
- 2-3 kromki chleba tostowego
Zupę Tesco wsypać do garnka z wodą, zamieszać i postawić na małym gazie. Cebule pokroić na krążki, następnie każdy krążek pokroić na ćwiartki. Rozpuścić masło na patelni (ilościowo wedle uznania), wsypać cebulę, posypać kostką Knorra, smażyć na małym gazie. Gdy się lekko zeszklą, posypać papryką (ilość wedle uznania), zamieszać i pozostawić na chwilę. Dodać chochlę wywaru (nie musi wrzeć, byle był ciepły), dusić chwilę na zwiększonym ogniu, następnie wsypać do gotującego się wywaru. Patelni nie myć, rozpuścić w niej masło, wrzucić pokrojone wcześniej w kostkę tosty. Pilnować by się nie przypaliły, a lekko stwardniały. Gdy wywar się zagotuje, wsypać do niego makaron (ilościowo wedle uznania). Gdy makaron się ugotuje, zupę można rozlać na talerze, następnie dodać grzanki.
Ilość wody/makaronu decyduje o gęstości zupy. Aby otrzymać zupę-krem polecam dodać trochę śmietany.
Grzanki można (gdy już zostaną wrzucone do zupy) posypać tartym żółtym serem. Aby danie było mięsne, można dodać usmażony boczek lub baleron w kostkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz